Dans les régions où les érables ne peuvent pas pousser, les gens se sont tournés vers la fabrication de sirop à partir de la sève de bouleau. La teneur en sucre de la sève de bouleau n'est pas aussi élevée que celle de l'érable à sucre, il faut donc plus d'ébullition qu'avec la sève d'érable. Le résultat final est un sirop au goût sucré et complexe qui se marie très bien avec les plats salés, en particulier le poisson fumé. Idéalement, vous voulez trouver un endroit où vous pouvez exploiter plusieurs arbres dans une zone pour réduire le travail et obtenir autant de sève pour votre effort.
De quoi as-tu besoin.
Les entailles des arbres, moyen de récolter la sève ; que ce soit des tubes avec des sacs ou un seau suspendu au robinet, il existe quelques variantes de configuration, choisissez ce qui vous convient le mieux et ce que vous avez. Percez et mèche de la bonne taille pour vos robinets d'arbre. Assurez-vous que votre équipement est nettoyé aussi près que possible de la stérilisation. Si votre équipement n'est pas propre, il gâchera votre sève rapidement et endommagera peut-être l'arbre sur lequel vous récoltez.
Tapotement
Les arbres que vous choisissez doivent avoir un diamètre supérieur à 10 pouces à l'endroit où vous les taraudez. J'aime choisir le côté sud de l'arbre car il se réchauffera plus rapidement et fera couler plus de sève. Lorsque vous percez le trou pour votre robinet, vous voulez vous assurer que vous n'allez pas trop profondément, je m'en assure en marquant 1 ½ pouces sur le foret. Percez à un léger angle vers le haut, à seulement quelques degrés de la force de gravité perpendiculaire. Lorsque vous avez terminé le processus de tapotement, il est important de boucher le trou dans l'arbre que vous avez créé. Je le fais en enlevant une petite branche de l'arbre, en enlevant toute l'écorce et en la tordant pour qu'elle puisse être martelée dans le trou. La sève doit être collectée quotidiennement pendant son écoulement.
Faire bouillir (mentionner égoutter)
Il est fortement recommandé de le faire à l'extérieur, votre objectif est de faire bouillir des litres et des litres d'eau et tout ira dans l'air et se condensera sur vos murs et fenêtres à l'intérieur. Même avec une ventilation adéquate, cela rendra votre maison extrêmement humide et chaude. Lorsque vous commencez à faire bouillir de l'eau, vous remarquerez que les impuretés se condensent ensemble, je vous recommande de filtrer la sève au fur et à mesure pour éliminer ces impuretés. Si vous devez faire une pause et continuer à bouillir un autre jour, vous devez filtrer et réfrigérer la sève car elle ne se conserve pas bien lorsque la teneur en eau est élevée.
Stockage
Lorsque vous avez fait bouillir la majorité de l'eau et que le sirop a atteint une consistance ou une teneur en sucre que vous êtes satisfait, filtrez à nouveau et mettez en pot. Chauffez les bocaux en verre, les couvercles et le sirop lors de la mise en pot pour obtenir un joint étanche sous vide lorsqu'ils refroidissent. J'ai stocké du sirop de bouleau pendant deux ans dans une chambre froide sans aucun problème de qualité.
]]>The time to force branches to bloom inside is in late winter when the branches are budded but they haven’t bloomed on the tree or shrub. People commonly use Forsythia, Lilacs, Tulip Magnolia, or Crabapple branches for this, which are beautiful but there are some beautiful native shrubs you can choose as well.
Spicebush, Pussywillow, Black Cherry, Dogwoods, and Red Maple can all be forced to bloom early. Some of these can take up to a month to bloom after bringing branches indoors, but Pussywillow, Spicebush, Red Maple, and Forsythia usually bloom in 2 weeks or less.
The process for all of these branches is the same:
If branches do not bloom the first time you try this with a plant it may be too early. Cut branches a few weeks later and try again.
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For many of us, outdoor space is a luxury. For some, growing in containers is an easy and accessible alternative to growing in the ground or building raised beds. Whatever the reason, optimizing space and resources will help you succeed in container gardening this growing season.
I have done most of my gardening in containers and have learned a lot from my successes and my mistakes. After moving back to an apartment with a small balcony, last summer really tested my creativity in how to fit an entire garden into a few planters. Let's talk about prioritizing what to grow, maximizing space by growing vertically, and some options that are balcony and renter-friendly.
Vegetables best suited for containers:
While it's true you technically can grow anything you like in a large enough container, with unlimited nutrients and water, here are my recommendations to set yourself up for success with growing in containers.
Cherry tomatoes - In my experience, when choosing what to grow in an extremely limited space cherry tomatoes will give you more reward than larger tomato varieties. Almost all cherry tomatoes are indeterminate, and rather than putting energy into fewer large fruit, they tend to yield more, ripen earlier, and be more versatile. Off of two plants last summer I got plenty of tomatoes for pastas, salads, and snacking. All you need is one tall post per plant (I use t-posts attached to my balcony railing) and some twine or cut up t-shirts to secure the vines to the post as they grow. Be sure to prune your plants to 1 or 2 leaders for the best airflow.
Strawberries - Growing strawberries in containers results in cleaner fruit with fewer pest issues no matter how much space you have in your garden. Rather than growing them in the ground and losing fruit to slugs, bugs, and rodents, grow them dangling over the side of a container to keep them clean and easy to harvest.
Herbs - Everyone recommends herbs for small spaces, and for good reason. I like to use spreading herbs like oregano as ground cover for my tomato planters, to maximize space and to act as mulch and cover the bare soil.
Pole beans - If you have the ability to create a tall trellis structure with a long planter below, pole beans are a great example of growing vertically to maximize your space. Besides being beautiful and low-maintenance, you can get a sizeable harvest in only a few square feet, rather than taking up 20 square feet with bush beans. Similarly, climbing peas are a great option for fall or cooler weather in containers.
Small peppers - Many gardeners claim pepper plants like to "hold hands", and this has been my experience as well. They tend to do well planted fairly close together, and most varieties don't require much support, making them great for containers. I'm recommending smaller fruited varieties here mostly because large bell peppers require much more constant feeding to reach their full size. In contrast, hot peppers, jalapeños, and smaller sweet peppers tend to produce very well in containers. Peppers are also more drought tolerant than a lot of vegetable crops, which can be beneficial for container growing.
*Note: if possible, peppers should not be transplanted outside until after temperatures are consistently above 15 degrees celsius. Colder temperatures can stunt growth and limit fruit production for the entire season.
If you have a little more space, add some zucchini and carrots. These will provide many pounds of nutritious food with very little effort. It's hard to prioritize what to grow when there are so many more options than you have space for, but here is a place to start.
This seems like a good place to remind you that you don't need acres of land to create a wildflower garden. You can start by converting your existing flower beds, or add a container for native perennials. Your backyard bees will thank you!
Lastly, leave a bit of space to grow whatever brings you joy. My patio sunflower and window boxes took up space that could have grown food, but I never regret making space for colour and joy.
What I'm changing up this year
In my 2024 garden there are a couple of things I want to do to maximize what I can grow in my small balcony space. The first is to add a vertical tower planter like a Greenstalk to fill up with peppers, strawberries, and herbs. This should allow me to multiple my yield using the same square footage simply by growing vertically. On this theme I'm also considering using the balcony railings themselves as a short trellis for some snap peas. If you'd like more content on trellising and vertical garden solutions leave a comment below.
I'm also going to make sure I feed all my containers with an organic fertilizer on a more regular schedule. In containers it's especially important to feed regularly throughout the growing season because the nutrients in your potting soil get used up quickly by fruiting plants. Lastly I'm going to make sure to remember to plant for the fall to extend my harvest past the first frost. Kale, snap peas, and radishes are excellent for fall container gardening, if you remember to plant them at the right time.
Share your tips for growing in small spaces with me!
Introducing a new series: Beyond the Garden
In this series of articles, we are unveiling some of the ecological wonders and extraordinary adaptations of some of our favourite Canadian wildflower species. Each article in this series will feature a native plant or wildflower that we offer seeds for and share a few of the reasons we think they’re worth making space for in your garden or landscape.
From pollination strategies to altering soil chemistry, these articles aim to explore the mysteries, ecological significance, and evolutionary pathways that shape these botanical treasures. We'll explore the ecological niches these wildflowers occupy, their relationships with wildlife, and their roles in sustaining biodiversity.
Dense Blazingstar (Liatris spicata)
The flower spikes of this stunning tallgrass prairie species are loved by hummingbirds, bees and butterflies. Blazingstar is an excellent accent plant, especially when planted next to natives with contrasting yellow blooms, such as black-eyed susans and lance-leaf coreopsis. Here are a few more reasons we love this plant...
The fan is essential, adding a fan helps you succeed by strengthening plants, preventing leggy and weak stems, and providing airflow which generally keeps plants healthier.
If you don't have a mesh/drainage planting tray to fill with soil and place inside the watering tray, no worries. If you find a bag of potting mix that fits inside your tray, you can plant directly in the bag. Just shake the bag of potting mix to break up any clumps, and smooth the soil into an even layer. Then, poke or cut some holes for drainage in the bottom side of the bag, place it in the tray, and cut a rectangle out of the top side of the bag leaving enough of an edge to prevent spilling soil.
Don't overthink the light or equipment, use what you have access to. Even a normal white shoplight will provide enough light for baby greens if you place it about 5-8 inches above the plants, you don't need one specifically marketed for growing plants. If you already have a light for starting seeds, use that.
However it does help if your light has a timer built-in. The timer on my grow light is set for 10 hours per day, and the fan runs constantly.
Are you growing anything indoors this winter? It may be too early to start your tomato seeds for the spring depending where you are, but if you're itching to start some seeds, try some greens!
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I've been reminiscing about the summer blueberry harvest, and wanted to share a couple of recipes.
Blueberry Strudel
Blueberry strudels are an indulgent summer treat, and something I constantly get excited for. The crispy and flaky pastry paired with the fresh wild blueberry jam is nothing short of spectacular.
Instructions:
Roll out two sheets of your thawed puff pastry sheets so you get maximum surface area. Lie them flat side to side and make sure they are the same, or very similar dimensions. Gently run a butter knife along where you are going to cut out each strudel, Don't cut the dough yet as the sheets will shrink, you just want guidelines for where to place your jam and water. In the middle of your marked squares or rectangles place a tablespoon or two of jam, depending on the size of pastry you want. Keep the jam away from the boarders you drew, keep it in the center as much as possible or the two sheets of pastry will not want to stick together. With a brush, put water along the lines your drew with the butter knife along what will be the edges of the pastries. Place the second sheet of pastry over the one with jam, being sure to line the edges up before you place it fully down on the jam. Firmly tap along the lines where you want the sheets to stick to each other. With a sharp knife cut the sheets into the strudels. With a fork, seal the edges of the pastry so they fuse and leave a nice pattern. Cook in the oven as directed by the pastry box.
Blueberry Bombs
Once you have the jam there is barely any prep in this recipe so you can have your tasty pastry without any elbow grease. All you need are some thawed sheets of puff pastry, blueberry jam and an egg for egg wash.
Instructions:
Unroll and spread out your puff pastry and cut it into squares approximately the size of your palm. Roll out the squares. To create a little jam pouch, spread a square out on your hand and cup your hand like your holding an egg. Place a table spoon or two of jam in the pastry cup and close the edges over it. Take another square and place the side you just sealed in the middle of the square and close that one around the first. Brush the tops with egg wash before you put them in the oven. Place the pastries on parchment paper in the oven as per the puff pastry instructions. Let the blueberry bombs cool completely before you try them, the jam will hold heat much longer than the pastry part and you'll burn your mouth. I've have learned this through painful trial and error, I have made the mistake so you don't have to.
Adapted to Your Climate and Conditions
Growing flowers and vegetation that are native to the area can be much easier than if you are growing ornamental from half a world away. Native wildflowers are adapted to the abiotic factors such as climate and soil conditions of your region and are more likely to thrive without regular maintenance and watering than plants that evolved under different conditions. Since the plants are used to the soil conditions there is no need for constant amendments and fertilizers. Truthfully, wildflowers should not be fertilized as they are used to competing for soil nutrients. Fertilizing wildflowers will also promote weed growth that can eventually blot out your wildflowers sun availability.
To ensure your wildflower success, make sure you choose a site that is compatible with the wildflowers sun, soil, and water requirements. There is a spot for everything to thrive. A good way to choose wildflower species for your space is to check what natural habitats the plant is found growing in. Plants adapted to the forest floor, like Bunchberry or many ferns will do best in a partially shaded site. Plants found in prairies will tolerate dry conditions and full sun.
Co-evolution With Insects
All around the world there is a close relationship between native insects and plants. Over time they have evolved to rely on each other to ensure the survival of both. In the case of moths and butterflies and some other groups of insects, the plants feed the insects as well as provide shelter or somewhere to lay eggs and insects help with the reproduction cycle of plants.
Sometimes plants and insects have relied so heavily on each other throughout their natural history that they become obligate to each other, meaning an insect will only feed from that plant or that plant can only be pollinated by that insect. You may think that just because a pollinator is visiting a flower it is good food for said pollinator. This is not true. The ratio of nutrients in native wildflowers is the most compatible for native insects and pollinators. Native pollinators may be able to consume the pollen and nectar of non-native plants but it will not have the same nutrient profile for the insect and if that is the only source of food, it may cause deficiencies or slower growth for larva. For example, studies show that one of the biggest factors in the success of a Bumblebee colony is the diversity of native plants in the pollen diet of larva through their development. Colonies or nests that gather most of their pollen from introduced, non-native flowers are much more vulnerable to illness and poor larval development.
Other important insect-plant relationships that you can sustain in your wildflower garden are between moths or butterflies and their host plants. Lepidoptera represent a large and important portion of North America's biodiversity, and they need specific plants or groups of plants to survive.
This Primrose Moth (Schinia florida) lays eggs in the flower buds of Common Evening Primrose, eat the plant as a caterpillar, then rest in the opened blossoms as adults. Relationships like these are integral to biodiversity and you can support and observe them in your backyard!
Naturally Perennial
Most wildflowers are perennial! Others have shorter lifespans but will self-seed once established. Some perennial native plants may eventually need to be replaced, but once you have a mature plant established they will produce their own seeds that you can keep to start new plants the next year.
Feeding and Housing Wildlife
If you've ever been disappointed by a lack of wildlife in your garden space, or you want to encourage more of what you do observe visiting your space, wildflowers and native shrubs are the best long-term way to sustain and attract wildlife. Birds, insects (as mentioned above), and other creatures thrive when we add food and habitat for them through planting native.
This is especially true if you are mindful to select a combination of plants that offer food throughout the entire year. Berries that remain on a shrub through the winter, like Winterberry or Staghorn Sumac help feed your backyard birds. Early blooming shrubs and trees like Pussywillow or Maples help feed native bees when they need it most. Red, nectar-rich wildflowers like Cardinal Flower help feed hummingbirds without the risks of traditional hummingbird syrup feeders.
Cut Flowers for Your Table
"Weeds" and wildflowers offer different but equal beauty to garden roses or peonies. If you aren't persuaded to plant wildflowers for the bugs or birds, then plant them just for you.
Whether you have a yard, a farm, a balcony or just a window, there are wildflower options for you that will make both you and local wildlife happy. When you're shopping for plants and seeds to add to your space this year, we hope you consider all these reasons to plant wildflowers.
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I decided I would pick flowers to place on my kitchen counter at least once a month this year. Some of these bouquets are entirely wildflowers found in highway ditches, others were picked from my planters at home, and some featured blooms from around my neighbourhood. Whether you want to surprise a loved one, or pick up this habit of self-love like I did this year, stopping to pick some ditch flowers is free and delightful.
]]>Some of these bouquets are entirely wildflowers found in highway ditches, others were picked from my planters at home, and some featured blooms from around my neighbourhood. There are a few exceptions made for winter months, but this year's collection of blooms was entirely free.
Always make sure you're picking from somewhere you have permission to harvest. Removing plant parts is not allowed in some parks and natural spaces. Make sure you know how to identify what wildflowers you're picking and being mindful not to take too much.
With that said, here is 2023 in bouquets.
January 25th - Forsythia branches cut and tricked to bloom early inside, and some tulips from a friend.
February 20th - bulbs moved from my fridge to some soil meant I didn't have to cut any flowers this month (nothing was blooming outside just yet).
March and April - a staggered supply of daffodils, escaped from gardens into ditches and paths.
May 24th - a few geraniums and sunflowers from my planters brought inside.
June 1st - fragrant lilacs from a neighbour's enormous lilac shrubs and more sunflowers from the balcony.
June 15th - Marigolds and Oxeye Daisies!
July 25th - a handful of weeds or a wildflower bouquet? Who's to say. Goldenrods, Black-eyed Susans, and Yarrow. Common but beautiful.
August and September - a continuous supply of wildflowers from roadsides kept this jar full all month. This one featured Goldenrods, Asters and Wild Carrot, and although simple it's one of my favourites this year.
November - my 3 year old Amaryllis took the spotlight after the wildflowers went to seed.
December - the Christmas Cactus had its time to shine right on schedule.
Whether you want to surprise a loved one, or pick up this habit of self-love like I did this year, stopping to pick some ditch flowers is free and delightful. I'm not usually one for New Years Resolutions, but this one definitely brightened my life this year.
Do you have a goal for the new year?
]]>It's always best for the planet and your wallet to use what you have - but if you want to gather materials for this project, start with your local thrift store and your neighbourhood. Here's what you'll need:
Keep in mind when selecting a container that the narrower the opening the more difficult it will be to place materials and plants inside. Be sure to use potting soil, not garden soil.
The layering is straightforward - add your gravel or rocks at the bottom, then activated charcoal if you are using it. The charcoal helps filter the water and prevent the odor and mildew buildup that may occur in a closed terrarium over time. Then add a layer of soil, the depth will depend on your plants and container. Last, add your plants and cover the soil with either decorative gravel or mosses, you can get creative here just don't leave the soil bare. Water your terrarium, and place in indirect light.
Selecting Plants
There are two main types of terrariums and you will need to decide which you desire when choosing plants in order for them to thrive. Closed terrariums, like the one pictured above, are ideal for tropical, humidity loving plants. These are what you likely think of when you picture a terrarium. If you want to include succulents, you need an open terrarium. In general, try to select plants with similar water and growing needs since they will be sharing a container.
Plants for a Closed Terrarium:
Plants for an Open Terrarium:
Any dry adapted plant that fits in your chosen container can be suitable for an open terrarium, however it is very important not to over water. Since there is no drainage, water very sparingly. Succulents like the String of Pearls and Haworthia pictured above grow well in this open terrarium and tolerate drought for long periods of time between watering. Since there is not much soil in this terrarium, and no good way to drain excess water, I only give it a splash of water each 1-2 months.
Moisture and Maintenance
Both types of terrariums are quite self-sufficient and resilient to neglect if you have selected appropriate plants.
As mentioned, open terrariums for dry-loving plants should not need frequent watering. In this case, the container is not holding humidity but it also cannot drain from the bottom so do not overwater. You will only need to water occasionally to keep the plants thriving.
In some closed terrariums, they can be sealed and left indefinitely. The key is getting the moisture level just right when you start out, adding a little bit of water at a time and monitoring the moisture level over a couple of days when you first build your terrarium. There is one terrarium grown by David Latimer of England that has been sealed for nearly 50 years! However this is not everyone’s goal in creating a terrarium.
I’ve found that opening the jar terrarium to “breathe” once every month or so has been beneficial. Some months I add a small amount of water if the soil has dried out, but most of the time it’s not necessary. Since the moisture that condenses on the glass is contained and eventually drips back to the soil, the air and soil remain moist, and the tropical plants and mosses have everything they need. A spray bottle is helpful for closed terrariums that aren’t completely sealed and do need a bit of moisture added regularly. After 6 months or a year, if you notice any yellowing leaves, you may want to add some diluted houseplant fertilizer to your terrarium either as a foliar spray or in regular watering. Try not to overdo it with water or fertilizers since your terrarium can't drain the excess.
My two biggest pieces of advice are:
Qu'est-ce qu'une variété de semences landrace?
Une variété de semences de races locales est une variété génétiquement diversifiée de plantes qui sont présentes dans une zone depuis assez longtemps pour avoir des traits naturellement adaptés pour les aider à prospérer dans les conditions écologiques et climatiques locales. Les variétés Landrace sont cruciales pour maintenir une bonne génétique dans les espèces végétales et sont souvent la cible de projets de conservation de semences et de banques de gènes pour maintenir les types de cultures en bonne santé et génétiquement diversifiés. En ce qui concerne la sécurité alimentaire mondiale, la conservation des variétés locales est extrêmement importante ! Le Svalbard Global Seed Vault est une installation de sauvegarde sécurisée pour la diversité des cultures mondiales sur l'île norvégienne du Spitzberg dans l'archipel arctique reculé du Svalbard. Cela garantit la sécurité de l'approvisionnement alimentaire mondial contre la perte de semences dans les banques de gènes en raison d'une mauvaise gestion, d'accidents, de pannes d'équipement, de réductions de financement, de guerres, de sabotages, de maladies et de catastrophes naturelles.
Qu'est-ce qu'une variété de graines Heirloom?
Les variétés de semences patrimoniales sont des plantes à pollinisation libre et dont la lignée peut remonter à des décennies. Ils sont principalement choisis pour leur saveur supérieure et leurs utilisations culinaires. Parfois développé par des sélectionneurs de plantes, mais souvent juste le beau résultat d'agriculteurs et de jardiniers passionnés qui conservent les semences au fil du temps. Vous ne vous ennuierez jamais à expérimenter avec des objets de famille, il existe d'innombrables variétés parmi lesquelles choisir, dont beaucoup ont des histoires régionales intéressantes du monde entier.
Qu'est-ce qu'une variété de semences hybrides ?
Les graines hybrides sont des variétés qui ont été sélectionnées pour leur résistance aux maladies. Depuis que la forme dominante de l'agriculture est passée à la monoculture, les ravageurs et les maladies ont la capacité de désoler les cultures. Avoir la même culture couvrant de vastes étendues de terres en ferait un paradis pour les ravageurs, provoquant une explosion de la population de ravageurs ou facilitant la propagation des maladies. Pour lutter contre cela, les agriculteurs ont commencé à croiser des variétés de légumes pour en créer de plus résistantes aux maladies. Dans le processus, ils ont involontairement élevé la qualité de la saveur puisque leur objectif principal était de fournir au marché des légumes visuellement agréables.
Que voulons-nous dire lorsque nous semons que nos graines sont à pollinisation libre ?
La pollinisation libre signifie que les fleurs sont fertilisées par des moyens naturels, soit par des pollinisateurs comme les abeilles, les papillons de nuit, les oiseaux et les fourmis, soit par le vent. La graine qui se forme produit le même type de plante que le parent l'année suivante. Les graines à pollinisation libre sont également génétiquement diverses, il peut donc y avoir beaucoup de variations dans les plantes et les fruits. Depuis que l'agriculture a commencé il y a environ 12 000 ans, les gens ont choisi les qualités qu'ils aiment dans une plante, telles que la taille des fruits, la saveur, le mode de croissance, la tolérance à la chaleur et au froid et l'uniformité, ont conservé la graine et l'ont continuellement cultivée année après année. . Ceci est une sélection de plantes et ne peut être fait qu'avec des semences à pollinisation libre. Les graines à pollinisation libre contrastent avec les graines hybrides, qui peuvent être plus imprévisibles. Les graines hybrides sont fabriquées par pollinisation croisée manuelle des plantes. Cela ne doit pas être confondu avec le génie génétique ou les OGM, qui impliquent l'insertion de nouveau matériel génétique. Les hybrides sont sélectionnés pour augmenter les caractéristiques spécifiques des plantes qu'ils créent. Les hybrides sont conçus pour produire des rendements plus élevés, créer une plus grande uniformité, une couleur améliorée, une résistance accrue aux maladies, et plus encore. Les semences hybrides ne peuvent être conservées avec aucune assurance de régularité. La graine de la première génération de plantes hybrides ne produit pas de véritables copies de manière fiable, de sorte que de nouvelles graines doivent être achetées pour chaque plantation.
Croissance déterminée ou indéterminée
]]>Cedar Tea
In Northwestern Ontario and much of Canada, cedar trees are very common. Eastern White Cedar has been used traditionally as medicine and in ceremony for thousands of years, and is still used by the indigenous communities of this region. This tea has a pleasantly sweet and earthy flavor, and is packed with vitamin C.
Cut 4-6 large sprigs of Eastern White Cedar (cut new growth from the tips and do not take more than you need). Bring a medium pot of water to a boil and add your cedar on top. Let it boil for 10 minutes or until the water is slightly green, and remove from the heat. We recommend adding a touch of honey.
Important note: this is not a daily beverage. Do not consume more than around 1 cup per week due to the presence of a compound called thujone, which can be toxic in large quantities.
Rowan or Mountain Ash Berry Jelly
These fruits must be cooked before consumed to be safe - do not consume raw. European species of Rowan (Sorbus aucuparia) is common in cities and towns as an ornamental planting, and American Mountain Ash (Sorbus americana) can be found in some woodland edges and rocky hillsides. Berries have some bitterness but can make an excellent jam or jelly. Be sure to leave some for the birds!
To make a jelly:
Add 4 cups of washed rowan berries and 2 cup of apples to a pot. Add just enough water to cover the fruits, and optionally add a sprig of fresh rosemary.
Simmer for 20 minutes. Remove from heat and mash the fruit with a potato masher, then strain through a fine mesh sieve or clean nylon tights.
For every 1 cup of juice, add 1/2 cup of sugar and boil for 10-15 minutes. Ladle into clean jars and seal.
Staghorn Sumac
This plant's seed pods have a unique citrusy flavour. If harvesting to use as a spice, most people suggest harvesting in late August or September, shortly after the seed pods ripen because a lot of flavour is washed away with rain and time. However, you can still harvest sumac in winter if you can find seed pods still in good condition.
To make a delicous lemony cold tea, steep 3-4 "berry" clusters for around 8 hours in water, but avoid hot or boiling water as this can bring out a bitter unpleasant flavour. Then strain through cheese cloth or very fine strainer to remove the "hairs" and seeds, and sweeten with honey. A common roadside plant, you likely won't have to look too hard or bushwhack to find it. The bright red seed pods come out of the top of branches and usually point upward towards the sky.
Rose Hip Tea
Did you know rose hips contain even higher concentrations of antioxidants than blueberries, black currants, hawthorn berry, or rowanberry?
If you intend to use the rose hips for consuming in a jam or food recipe, you will need to remove the seeds and hairs on the inside as these can irritate your throat and digestive tract if left in. However, for tea you can leave them whole and skip this step.
Dry the rose hips by laying out flat on a baking sheet and placing in your oven on the lowest possible setting. Leave them to dry for several hours, until they feel completely dry and brittle. Then, you can store them in an airtight jar and add to teas to add vitamins and antioxidants. They pair well with hibiscus, raspberry, anise, and many other herbal tea ingredients if you wish to mix them with other flavours.
Pine Needle Soda
Ferment your own pine soda if you haven't tried this recipe yet!
Notes on Foraging
Responsible foraging involves thorough research, accurate plant identification, ethical harvesting methods, and awareness of risks before harvesting or consuming plants from the wild.
1: A wildflower collection that suits their garden space or desires. Choose from our Cut Flowers Collection, Wild Tea Seed Collection, For the Hummingbirds Collection, For the Butterflies Wildflower Collection, and more!
2: A gift card for the seed collector in your life who would prefer to choose their own wildflower or vegetable varieties and have them delivered right to their home. Our gift cards can be redeemed towards any items available on our online store and never expire. Physical and e-gift cards are available.
3: Tulip or Amaryllis bulbs to brighten their home in the dark winter months! Bonus points if they are planted ahead of time and getting ready to bloom around gifting time. Learn how easy it is to trick tulips to bloom indoors this winter.
4: For the culinary enthusiast or forager foodie, consider seeds for these edible wildflowers. Anise is a delicacy with its liquorice flavour but is also an easy to grow perennial. Nodding Wild Onion is a native member of the onion/allium family with lots of flavour. Wild Bergamot can be used to make a delicious earl grey tea.
5: Give the gift of flavours and colours they would not get to experience without growing them! We carry several vegetable and fruit varieties that are unique and not typically found in grocery stores or markets.
Growing a new variety can be full of surprises and so rewarding! Magenta Orach also known as Mountain Spinach, Banana Nano Peas, or Purplekeepers Tomatillo are all great options for the adventurous gardener.
6: Preserves from your own garden or kitchen - no one appreciates the gift of homemade jam, pickles, preserves, or baked goods like a gardener. Bonus points for including a copy of your recipe with the gift!
7: For the young gardener, the Children's Garden Collection. This collection has a fun collection of vegetables that are visually appealing and easy to harvest and enjoy in the garden. As a bonus, studies have shown that children who have experienced gardening are much less likely to be picky eaters. With this collection, you can explore the beauty and flavours of the garden together!
8: A tool to make the next garden season go smoother. We recommend a hori hori tool, or a watering timer to make irrigation easier during busy summer months. A garden journal is a great tool as well, like this Ten Year Chronicle of Your Garden from Lee Valley.
9: Wildflower Seed Mixes! For those on your list who might be indecisive, or who are trying to restore a larger space, we have mixes that will cover 100, 250, 500, or 1000 square feet! We recommend the Easy to Grow Wildflower Mix as a gift, but we also offer Dry and Sunny, Lakeshore, or Part Shade seed mixes.
10: For the patio or small space gardener, seed collections selected specifically for those lacking in outdoor space. We recommend our Container Collection of small-space vegetables which includes Tequila Sunrise Peppers, Rainbow Swiss Chard, and the Merville Rocket Tomato. Wildflowers such as Black-Eyed Susans, Lanceleaf Coreopsis, or Purple Coneflower are also excellent choices for a container or balcony garden.
If you're shopping with us for any gifts this holiday season, we recommend placing your order before December 15th.
Happy Holidays!
]]>Originating in Eastern Europe, Hügelkultur, meaning "hill culture" in German, has taken the gardening world by storm with its innovative and eco-friendly approach. Instead of just gardening, think of it as creating a thriving hill of possibilities right in your backyard. Let's delve into five key aspects that make Hügelkultur a game-changer for garden enthusiasts.
What is Hügelkultur?
In Hügelkultur, raised garden beds are created by mounding up decomposing organic materials such as logs, branches, leaves, and compost. The organic matter gradually breaks down over time, creating a nutrient-rich soil ecosystem for plants. This technique is known for its water retention capabilities, soil fertility promotion, carbon sequestration benefits, recycling and repurposing of organic waste, and long-term sustainability, making it an eco-friendly and effective approach to gardening.
Photo by Daderot.
1. Water Magic
Say goodbye to frequent watering! Hügelkultur's raised beds act like nature's sponges, soaking up and holding onto moisture. As the organic mix breaks down, it releases water gradually, providing a steady hydration source for your plants. Perfect for those dry climates where every drop counts, these beds reduce the need for constant irrigation, ensuring your greens stay happy even during dry spells.
2. Fertility Fiesta
Hügelkultur is a fertility feast for your soil. The slow decomposition of organic materials enhances your soil with essential nutrients like nitrogen, phosphorus, and potassium. As nature works its magic, earthworms, fungi, and bacteria join the party, creating a vibrant and healthy soil ecosystem. Plus, with fantastic drainage, your plants are safe from waterlogging, root rot, and other soil-related issues.
3. Carbon Capture Champ
Help combat climate change with Hügelkultur! By using woody debris and organic matter that would otherwise release carbon dioxide, this gardening method becomes a superhero in carbon sequestration. As materials decompose, carbon gets locked into the soil, promoting sustainability and reducing greenhouse gas emissions.
4. Waste Warrior
Why throw away when you can Hügelkultur? Fallen branches, leaves, and tree trimmings find a new purpose in constructing these raised beds. It's a recycling marvel that aligns perfectly with sustainability principles. Instead of contributing to landfills, repurpose your organic waste into a thriving garden space.
5. Maintenance Marvel
Say goodbye to constant soil amendments! Once your Hügelkultur beds are set up, they're in it for the long haul. These beds can go for years without major maintenance, thanks to the continuous decomposition that nourishes the soil. No need for frequent fertilizer applications—save time, effort, and resources with this low-maintenance gardening wonder.
In essence, Hügelkultur isn't just gardening; it's a holistic approach embracing water retention, soil fertility, carbon capture, waste reduction, and long-term sustainability. Whether you're tending to a cozy backyard garden or managing a sprawling agricultural plot, Hügelkultur promises a plethora of benefits. Embrace this sustainable gardening gem and watch your plants thrive in a nutrient-rich, water-wise, and eco-friendly haven. 🌱✨
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Dried Apple Cinnamon Slices
Dried apple slices are a nice sweet snack to have throughout the winter, the crunch is amazing! They are basically sweet chips. First slice as many apples as you can fit into your dehydrator and in a large bowl add sugar and cinnamon over top of the apple slices. Mix the slices well so they all have cinnamon on them and let them sit in the bowl for a couple hours or overnight. After the apples are coated, place them all in a dehydrator, leave space between the slices or they will stick together. Save the liquid at the bottom of the bowl! The amount of time the apples need in the dehydrator is very dependent on your dehydrator and how full it is, keep checking your slices and when they can easily snap, they are ready.
Apple Cinnamon Syrup
With the liquid from the bottom of the bowl you saved when making apple slices you can make a delicious apple cinnamon syrup! Add the liquid you saved to a sauce pan and over gentle heat, simmer off the water. The amount of time you simmer for depends on how thick you want your syrup. This is a great sweetener, I use it for overnight oats to make them taste like apple pie. The apples from the tree I pick from are more tart than your supermarket apples but the syrup that is made from the juices and sugars is absolute perfection.
Apple sauce
The apple sauce that I make I only use in my baking to add moisture to whatever it is I'm making, like cake, brownies or applesauce can be used as a substitute for oil or butter in baking. To make apple sauce, peel and core your apples well and blend in a food processor until smooth, you may need to add some water but do so sparingly and a tablespoon at a time. You still want the apple sauce to be thick.
Apple juice
Chop up your apples and add them to a blender with a little water so the blended apples aren't too thick. Strain your juice through a cheese cloth. Do not throw out the strained apple solids you can use them to make leather in the oven! Put the juice into large jars and let it sit for a couple of days in the fridge, this will give the little solids time to sink to the bottom. When you see a build up at the bottom of the jar pour the juice into another jar, doing your best not to disturb the solids that have gathered at the bottom. Its important to store your freshly made apple juice in the fridge.
Let us know how these worked for you!
]]>Photo by Benson Kua from Toronto, Canada - An ornamental Phaleonopsis orchid.
Orchids are one of the world’s largest plant families and have become highly sought after by indoor plant enthusiasts. Orchids have a lot going for them, they have medicinal properties, can be used as a soil amendment, and some are edible. Despite their popularity, it is a common misconception that orchids are only founds in tropical climates. There are in fact over 30 native orchid species in Northern Ontario alone. Below we will explore some of our favourites.
Pink Lady’s Slipper (Moccasin Flower) Orchid
The Pink Lady’s Slipper (Cypripedium acaule) is a captivating orchid species that graces the forests of Northern Ontario with its enchanting presence. This striking plant stands out with its solitary, slipper-shaped flower that ranges in color from delicate shades of pink to vibrant magenta. Its stunning pink blooms and unique slipper-shaped flowers make it a beloved and sought-after plant by both botanists and nature enthusiasts, hence its unique name. That being said, the root of this beautiful plant was used as a remedy for nervousness, tooth pain, and muscle spasms in the late 1800s. Across its range, this plant grows 6 to 15 inches tall and flowers between May and July. This orchid thrives in the region’s acidic and well-drained soils, often found beneath the dappled shade of coniferous or mixed forests. This orchid faces conservation challenges due to its slow growth, specialized habitat requirements, and vulnerability to habitat loss and disturbance. Preserving the delicate ecosystems where the Pink Lady’s Slipper thrives is crucial to ensure the continued existence and enjoyment of this cherished species in Northern Ontario’s natural landscapes.
Photo by Ragesoss - Own work
Tall White Bog Orchid
The Tall White Bog Orchid (Platanthera dilatata), also know as the Sierra Bog Orchid, is a remarkable orchid species found in various regions, including Northern Ontario. This elegant plant showcases clusters of delicate, white flowers that bloom atop tall, slender stems. The White Bog Orchid thrives in wet, boggy habitats, often gracing the edges of marches, fens, or damp meadows. Its ability to adapt to such unique and challenging environments demonstrates its resilience and adaptability. It can be easily identified by the labellum, also called the lip. The labellum is distinctly dilated (broader at the base than the tip), and the flowers have a strong scent. The plant height ranges from 14 to 30 inches tall and blooms between July and August. In addition, when cooked, the root of the Tall White Bog Orchid tastes like frozen potatoes, adding another outstanding trait to this plant. As a native species, Plantanthera dilatata plays an essential role in the ecological balance of these wetland ecosystems, attracting pollinators and providing a source of beauty and wonder. Preserving the habitats where the White Bog Orchid resides is crucial for safeguarding its continued existence and maintaining the biodiversity of Northern Ontario’s natural landscapes.
Photo by Bill Bouton from San Luis Obispo, CA, USA - White/Fragrant Bog Orchid, "Platanthera dilitata" Uploaded by Orchi
Lesser Purple Fringed Bog Orchid
The Lesser Purple Fringed Bog Orchid (Platanthera psycodes) is a beautiful orchid, pollinated by smaller butterflies, skippers and moths. The specific name (psycodes) comes from a Greek word meaning “butterfly-like”, referring to the shape of the flowers. This striking plant stands out with its tall, slender stem and clusters of intricately fringed, purple flowers. Its vibrant blooms and dried roots were used by the Iroquois for protection against ghosts. Purple Fringed Orchid thrives in a variety of habitats, including meadows, wetlands, and open woodlands. This alluring species ranges from 1 to 5 feet tall, and flowers between July and August. Platanthera psycodes holds ecological significance as an indicator species, as its presence often indicated a healthy and diverse ecosystem. Conservation efforts are crucial to protect the habitats where this
orchid species thrives.
Photo by wackybadger https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=118621455
In conclusion, orchids in Northern Ontario thrive with their remarkable adaptability to the region’s unique environment. Their delicate beauty adds a touch of elegance to the diverse flora found in this captivating region. Exploring the enchanting world of Northern Ontario’s orchids reveals a harmonious blend of nature’s resilience and artistic splendor.
A fun, easy and delicious thing you can do involving wild yeast is ferment your own pine needle soda! The pine flavour is very light in the finished product and can be adjusted to your liking in future batches. The only ingredients you need are pine needles, sugar and spring water (not tap water, some municipalities have additives that may inhibit the growth of yeast).
First thing you have to do is scout out a nice pine tree that you can reach the branches, you can use red pine (Pinus resinosa) or white pine (Pinus strobus) for this recipe. It is also possible to do this with spruce needles but I have not tried it yet so I'm not sure if there is anything you would need to tweak in the recipe.
It is best to collect your pine needles after a good rain. You want this for a couple reasons, the tree is not dry and conserving water so the needles will be as lush as possible, and because the needles will be as clean as nature intends for them to be. Avoid washing your needles because you are looking to hire the yeasts that are naturally present on the needles to carbonate your beverage in exchange for a little sugar.
Add a cup worth of pine needles or whatever you can fit into your sterile vessel, (I used 1.5L) with four tablespoons (85g) of sugar, I used white sugar. You can use a sweetener if you'd like but the yeast will not do their job at the same pace. Sweeteners are typically packaged with dextrose which the yeast can metabolize but the sweetener itself the yeast will not be able to metabolize. Fill the rest of the jar up with spring water, leaving some room at the top for some pressure to build without causing a mess when you check on it.
Leave the jar out in a warm spot that is not in direct sunlight, yeast do not like direct sunlight. Wait a minimum of four days before checking your beverage, when you take the lid off there should be a little release of carbon dioxide like when you open a can of pop, but to a lesser extent. I ended up waiting four days for the red pine to be where I wanted it to be and five days for the white pine. Carbonation times will vary from batch to batch all depending on the conditions of where you let the soda ferment.
Red pine carbonated faster than the white pine and also had more of a pine taste though still very mild. If you want more pine flavour in your beverage put you needles in a bag and use a rolling pin to go over the needles a couple times to make it easier for the flavour to be exchanged into the water.
Give this recipe a try and let us know in the comments below how you do!
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Zucchini bread
There are dozens of recipes for zucchini bread but in mine I really like to stretch the amount of zucchini I put in there to try and use up as much of the harvest as possible. I have found that this recipe stores really well in the freezer and after I half the loaves, wrap them individually then put them in freezer bags, it stores well for a year. The key to preserving the bread properly is letting it cool completely before wrapping then, wrap it well! Don't be shy, you want as little air around the loaf as possible to prevent freezer burn. If you want to avoid plastics you can also use wax wraps. To use up my zucchini I load up the batter with as much shredded zucchini as I can, sometimes I'll put as much as 4 cups of shredded zucchini in the recipe, sometimes less, all depends on how much I have. If you think you've added too much shredded zucchini, add another egg to bind it all together.
Recipe:
Zucchini pickles
In my quest to find new ways of preserving the wave of zucchini to minimize my garden waste and prevent zucchini resentment I tried zucchini pickles! I found that I much prefer the texture of zucchini pickles over cucumber pickles. During the height of garden season I never seem to pick my cucumbers at the right time for pickling but zucchini, that works for me every time. I made them the same way as I did cucumber pickles!
Zucchini relish
Relish is a versatile condiment that enhances the dish that it is paired with. Sometimes I'm more in the mood for vinegar flavoured dishes and this is when i really pile on that relish, this typically happens late in the winter. Also, If you're like me and love eating fish, making your own relish is half way to homemade tartar sauce!
Recipe:
Instructions
Blanched Zucchini
I try to minimize the amount of things from the garden I freeze, to save freezer space, but there is nothing that comes as close to eating it fresh as blanched and frozen zucchini. Pick the zucchini before they start getting the bulgy end and slice them into medallions.
Instructions
Which ever way you choose to preserve your zucchini drop us a comment and let us know how it goes! Happy zucchini harvest!
]]>Here in Sudbury Ontario our growing season ends around September 25, so the best time to plant your fall season plants would be the first week of August or the end of July for the peas. There are lots of varieties you can plant for the fall, while this is not a complete list of the varieties, you can easily determine yourself by checking the date the growing season ends in your area and the time it takes the plant to grow.
Whichever variety you choose to grow for a bountiful fall harvest remember that the seedlings may be more sensitive due to being planted in the middle of the summers heat. Ensure the babies are well watered and planted in the proper soil to give them the best start and harvest potential as possible.
Which late season varieties are you going to try this year? Comment below.
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Chaque année, au début de juillet, il y a une abondance de fleurs de courges mâles dans le jardin. Les fleurs de courgettes sont une collation très faible en calories lorsqu'elles sont consommées seules et sont une source de calcium, de potassium et de vitamines C et A. Parfois, la plante envoie beaucoup de fleurs mâles avant qu'il n'y ait de fleurs femelles à engrais, vous voulez essayer et utilisez-les ou cela peut être une occasion manquée. Farcir les fleurs de courge est un excellent moyen de les incorporer à vos repas pendant cette période de l'année, car elles sont difficiles à conserver pour une utilisation ultérieure. J'ai commencé à rembourrer les fleurs quand j'ai remarqué qu'il y avait un espace naturel lorsque la fleur se repliait. L'ajout d'un certain type de protéines peut facilement en faire un repas. Il y a beaucoup de garnitures différentes à choisir, mais j'ai commencé avec mes saveurs préférées pour cuisiner et c'est rapidement devenu un favori de saison. J'espère que cette recette de fleurs de courgettes farcies vous plaira autant qu'à moi !
Si vous aimez les fleurs de courgettes et que vous voulez une grande variété connue pour ses grandes et nombreuses fleurs mâles, vous pouvez essayer de cultiver la belle courgette Costata Romanesco . Leur coloration, leur apparence unique et leurs fleurs abondantes en font un ajout à la fois esthétique et abondant à votre jardin !
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L'ail des bois se trouve dans le sous-étage des peuplements de feuillus tels que le chêne et l'érable, sur un terrain plat ou sur des pentes exposées au sud. Leurs feuilles sont parmi les premières à sortir au printemps car elles doivent capter autant d'énergie du soleil que possible avant que les feuilles des arbres à feuilles caduques ne poussent et créent une canopée au-dessus d'elles. Lorsque les feuilles de l'arbre au-dessus d'eux poussent, leurs feuilles meurent et seul le bulbe reste, sous terre en attendant le printemps suivant. Les poireaux sauvages ont quelques sosies mais peuvent être facilement distingués par leur fort parfum d'oignon lorsqu'ils sont écrasés entre vos doigts. C'est une plante que vous devez récolter avec parcimonie, elle peut prendre 7 à 15 ans pour mûrir correctement et pousse très lentement car elle n'a que des feuilles pour capter l'énergie du soleil pendant une courte période chaque année, puis entre en dormance. Ne prenez jamais plus de 5 % d'un patch et ne prenez pas le même patch chaque année. Si possible, avec permission, récoltez sur une propriété privée afin que l'on sache combien de personnes prélèvent dans une zone. Les feuilles, les bulbes et les racines ont tous le même bon goût, donc si vous voulez récolter de manière plus durable, vous pouvez ne récolter que les feuilles afin que les bulbes puissent repousser l'année suivante.
Les têtes de violon sont un autre favori de la recherche de nourriture au printemps, ce sont les têtes étroitement enroulées de la fougère à l'autruche. On les trouve dans les zones 3 à 7 dans les forêts où le sol est humide et riche. Ils peuvent également être trouvés le long des ruisseaux et des ruisseaux dans les zones boisées où ils peuvent obtenir un peu de soleil. Les crosses de fougère autruche peuvent être identifiées par leur rainure en forme de U à l'intérieur de la tige ainsi que par les écailles de papier brun dont elles émergent. Les têtes de violon des fougères aigles sont similaires mais elles peuvent être différenciées par leur apparence floue, l'absence de rainure en forme de U et l'absence d'écailles de papier brun. Pour garantir une récolte éthique, ne cueillez pas plus de la moitié des têtes de violon d'un groupe, appelé couronne, et ne récoltez pas la même couronne plus d'une fois par saison. Comme tous les aliments que vous recherchez, assurez-vous qu'ils sont correctement lavés et cuits avant de les consommer.
Les pissenlits sont incroyables en ce sens que vous pouvez manger toutes les parties de la plante ! Ils sont très denses en nutriments et polyvalents bien qu'ils soient considérés comme une mauvaise herbe par la plupart des gens. Avec de nombreuses options d'endroits pour cueillir des pissenlits, il est important de les cueillir dans un endroit qui n'utilise pas d'engrais, de pesticides ou de produits chimiques, car ces composés sont que vous ne voulez pas consommer et sont très désagréables. Les feuilles de pissenlit sont un excellent ajout aux salades printanières ou ajoutées aux sautés, elles ont un goût légèrement amer mais ont un goût similaire à la roquette. La racine des pissenlits a deux parties, la racine interne et la racine externe, la racine externe charnue peut être bouillie et mangée et ressemble aux asperges. Il est recommandé d'enlever la racine interne si vous les mangez de cette façon car ils peuvent être plus amers. Les racines peuvent également être séchées et utilisées pour faire une boisson dont le goût et l'effet sont similaires au café. Les fleurs de pissenlit peuvent être utilisées pour égayer les salades printanières après avoir retiré autant de partie verte que possible. Les fleurs peuvent également être utilisées pour faire un vin qui contient de subtiles notes de miel, une belle façon de se souvenir du goût du printemps lorsque l'automne et l'hiver arrivent. Les fleurs peuvent également être utilisées pour infuser des huiles et des vinaigres à utiliser en cuisine toute l'année. Ou ajoutez des huiles infusées aux pommades, les pommades au pissenlit sont connues pour aider les muscles endoloris et idéales pour hydrater la peau sèche.
Les pointes des épinettes blanches sont très abondantes au début de l'été, elles sont très légères en saveur et en texture et peuvent être récoltées en vrac pour être appréciées pour le reste de l'année. Les pointes d'épinette peuvent être ajoutées aux salades et consommées crues, marinées ou confites. Pour confire vos pointes d'épicéa, faites-les cuire dans une poêle avec du sirop jusqu'à ce qu'elles soient réduites puis déshydratez-les pour une bonne conservation. L'ajout de pointes d'épinette confites à votre mélange montagnard préféré est une excellente façon de profiter de cette friandise saisonnière toute l'année.
Quelle que soit la façon dont vous souhaitez passer votre saison de recherche de nourriture, n'oubliez pas de respecter l'environnement et de profiter de la beauté naturelle de l'endroit où vous vivez !
Au cours de la première semaine de juin, il n'y a que quelques jours lorsque le pollen est suffisamment mûr pour être récolté et que les cônes ne sont pas encore complètement ouverts, la fenêtre pour recueillir le pollen de pin rouge est brève. Gardez à l'esprit que les cônes plus exposés au soleil mûriront et s'ouvriront plus rapidement que ceux qui sont plus ombragés. Vous aurez besoin d'un seau propre et sec de cinq gallons avec un couvercle, que vous utiliserez également pour le nettoyage, et d'une paire de tondeuses de jardin. Avant que le pollen ne soit prêt, les cônes seront de couleur rougeâtre, puis au moment de la récolte, ils commenceront à montrer du jaune avec du rouge. Une fois que tout le cône devient jaune, il est trop tard, le pollen a été libéré. Récoltez le cône en le coupant au bout de la branche. J'ai constaté qu'il est très difficile d'atteindre la plupart des cônes mâles, de sorte que les arbres ne vous en offrent généralement qu'une petite quantité. Cependant, pour les petits arbres, vous pouvez atteindre beaucoup, assurez-vous d'éviter la surexploitation et toujours autant de gratitude.
Il est important de commencer le processus de nettoyage immédiatement après la collecte car le pollen est très périssable. Ajoutez vos cônes collectés dans un seau propre et sec de cinq gallons avec un couvercle. Secouez le seau et les cônes pendant une minute ou deux pour faire sortir le pollen des cônes ouverts. Récupérez le pollen du seau et tamisez-le plusieurs fois. Ce pollen était censé être propagé par le vent afin qu'il s'envole dans l'air, faites de votre mieux pour le contenir, mais il est définitivement recommandé de le faire dans un garage ou un hangar. Mettez les cônes secoués dans un déshydrateur pendant 24 heures pour libérer le pollen restant et répétez le processus de secouage et de tamisage.
Le pollen de pin doit être conservé au congélateur. Si vous cherchez à conserver au congélateur pendant de plus longues périodes, il est avantageux d'enlever autant d'humidité que possible. Cela peut être fait en étalant le pollen sur des feuilles et en le mettant dans un déshydrateur pendant 24 heures pour le sécher au maximum. Comme je l'ai déjà mentionné, cela a évolué pour prendre l'air, alors faites-le très prudemment. Le pollen correctement stocké durera facilement un an au congélateur afin que vous puissiez profiter d'ajouts jaune vif à votre repas tout au long de l'année.
Ajouter des éléments passionnants et naturels aux repas grâce à la recherche de nourriture est idéal pour un mode de vie sain et actif, essaieriez-vous de rechercher du pollen de pin cette année ?
]]>Nous aimerions connaître votre expérience et vos réussites en matière de cuisine à la rhubarbe !
]]>L'endurcissement fait référence au processus de préparation progressive d'une plante qui a été démarrée à l'intérieur pour survivre (et prospérer) dans des conditions extérieures plus froides, plus venteuses et plus lumineuses. Ce processus prend généralement 7 à 14 jours.
Lorsque vous démarrez votre jardin à l'intérieur, il est important d'endurcir vos jeunes plants car la différence d'intensité entre les lumières avec lesquelles ils ont grandi et l'intensité directe du soleil est énorme ! Si vos plantes ne sont pas correctement acclimatées à l'intensité du soleil, cela pourrait potentiellement faire frire les feuilles et la plante entière. Pour se protéger de la perte d'eau et des rayons UV, les plantes produisent une couche cireuse appelée la cuticule cireuse, l'exposition au soleil aide à stimuler cette couche cireuse. Le temps qu'il faut à chaque plante pour s'endurcir peut être différent; les plantes plus délicates peuvent nécessiter un processus de durcissement très lent. Assurez-vous d'écouter vos plantes, si elles commencent à se faner, c'est-à-dire qu'elles vous disent de ralentir le processus de durcissement.
Trouvez une zone indirectement exposée au soleil qui est relativement protégée du vent - c'est l'endroit idéal pour placer vos jeunes plantes pour les introduire à l'extérieur. Choisissez un jour qui est au-dessus de 7 degrés Celsius et qui n'est pas très venteux. La première exposition ne doit pas être très longue, environ une heure suffira pour les introduire. Au cours des deux prochains jours, augmentez la quantité d'exposition qu'ils obtiennent à l'extérieur d'une heure ou deux chaque jour jusqu'à ce qu'ils puissent passer toute la journée à l'extérieur à la lumière indirecte, ne les exposez pas encore à la lumière directe du soleil. Si la température descend en dessous de 7 degrés, il est préférable de garder les plantes à l'intérieur ce jour-là. Gardez à l'esprit que les jeunes feuilles tendres de votre plante sont une collation savoureuse pour les herbivores, alors gardez-les aussi sûres que possible.
Lorsque vos jeunes plantes ont réussi le test de "vie à l'ombre", elles peuvent commencer à voir la lumière directe du soleil. Commencez par leur donner une heure de soleil le matin puis remettez-les à l'ombre. Augmentez le nombre d'heures d'ensoleillement direct chaque jour en commençant le matin. C'est un moment critique pendant le durcissement car vous ne voulez pas les exposer trop tôt au soleil direct ou les feuilles et éventuellement la plante entière brûleront et périront malheureusement. Si vous remarquez que certaines plantes se fanent ou que les feuilles jaunissent pendant ce processus, retirez-les du soleil et laissez-les récupérer. Lorsque la température nocturne reste au-dessus de 10 degrés et que les semis ont eu environ une semaine de durcissement, ils seront prêts à passer la nuit à l'extérieur. Assurez-vous que les semis sont bien arrosés en cas de pics de température pendant ces périodes.
Une fois que vos semis ont été à l'extérieur et ont été endurcis à la quantité de lumière directe du soleil qu'ils recevront, ils devraient être capables de résister au stress d'être transplantés dans leur jardin ou leur conteneur. Choisissez votre jour de repiquage lorsqu'il est nuageux ou partiellement nuageux, s'il n'y a pas de jours nuageux, repiquez-les le soir ou l'après-midi afin qu'ils ne soient pas trop stressés d'un coup. Il est important de bien arroser vos plantes lorsque vous les transplantez car cela aide à la stabilisation du sol autour des racines et au stress.
Si ces étapes sont suivies, les plantes devraient survivre à la greffe et prospérer dans leur nouvel environnement extérieur. S'il y a des conseils, des astuces ou des choses que vous faites différemment que vous avez apprises au cours de votre expérience de jardinage, nous aimerions en entendre parler dans les commentaires ci-dessous !
Dans notre dernier article de blog, nous avons couvert les bases du type de sol et d'amendements de sol que vous voudrez peut-être ajouter à votre jardin potager surélevé ! Dans la partie II, nous allons expliquer comment calculer la quantité de terre dont vous avez besoin en fonction de la taille de votre lit, et quelques autres conseils utiles !
Nous savons que la création d'un bon mélange de sol sera importante pour le succès du jardin. Si vous avez un budget serré, vous pouvez utiliser la terre végétale de votre jardin une fois que vous avez enlevé l'herbe. Vous pouvez ensuite filtrer le sol à travers un tamis et mélanger du compost pour égaler 25% de la couche arable. Mélangez le compost et la terre végétale, et tout autre ajout tel que la tourbe et la vermiculite, sur une bâche ou dans des bacs AVANT de l'ajouter à votre lit de jardin. Un excellent mélange infaillible est composé à parts égales de mousse de tourbe, de vermiculite et de compost ajouté à votre terre végétale.
Le calcul de la QUANTITÉ (c'est-à-dire en pieds cubes ou en verges cubes) de sol dont vous aurez besoin en fonction de la taille de votre jardinière peut être effectué en :
Pieds cubes = multipliez la largeur, la longueur et la hauteur du lit, puis divisez ce nombre par 1728 (qui est le nombre de pouces dans un pied cube). Par exemple, si vous avez un lit de 4x4 pieds (c'est-à-dire 48 pouces x 48 pouces) x6 pouces de hauteur : 48x48x6= 13824 pouces/ 1728= 8. Donc ce lit aurait besoin de 8 pieds cubes de terre.
Cubic Yards = multipliez la largeur, la longueur et la hauteur du lit, puis divisez ce nombre par 46 656 (nombre de pouces cubes dans un mètre cube). Donc, en continuant avec notre lit de 4 pieds x 4 pieds x 6 pouces, ce serait 13 824 pouces/ 46 656 = 0,29 verges cubes.
Lorsque vous remplissez votre lit de jardin, tassez légèrement le sol afin qu'il forme une pente peu profonde sur les côtés du lit. Trop remplir votre lit fera manquer de terre les jours de pluie. Les dépressions à la surface du sol finiront par retenir l'eau. Vous devrez peut-être niveler à nouveau la surface du sol, surtout après la plantation.
Entretenir votre sol année après année est également nécessaire pour le succès continu de votre jardin. Ajoutez du compost chaque automne ou au début du printemps pour renouveler les niveaux de nutriments qui peuvent être épuisés après la culture de légumes qui se nourrissent beaucoup. À la fin de la saison, éliminez les légumes trop mûrs, les stocks de plantes et les feuilles au cas où des maladies ou des parasites persisteraient. Le paillage avec de la paille à l'automne aidera à empêcher les mauvaises herbes de germer le printemps suivant et aidera à garder votre sol au même endroit pendant les mois venteux et froids.
Obtenir votre mélange de sol et vos nutriments directement dans votre plate-bande surélevée vous préparera au succès ! Tenez compte de certains des éléments ci-dessus lors de la planification de votre jardin ! Bon jardinage !
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Cultiver dans des plates-bandes surélevées peut être très gratifiant. Une question courante qui se pose aux personnes intéressées à cultiver dans un lit surélevé pour la première fois est "quel type de sol et d'amendements de sol dois-je y mettre?"
Vous voulez vous assurer que le sol de votre jardin contient suffisamment de nutriments pour soutenir vos cultures tout au long de la saison de croissance, qu'il n'est pas trop acide ou trop alcalin et que vous avez un bon drainage et une bonne densité du sol. Il est également important de déterminer la quantité de terre à mettre dans votre lit (nous expliquerons comment effectuer ces calculs dans la partie II de ce blog. Restez à l'écoute !)
Tout d'abord, parlons un peu de ce que fait le sol. Le sol peut être une merveilleuse toile de vie, pleine d'interdépendances et de processus complexes. Nous savons que dans une cuillère à café de sol sain se trouvent des milliards de formes de vie. Nous comptons sur notre sol pour nourrir nos cultures. Pour nourrir nos plantes, nous devons nourrir le sol.
Nos plantes dépendent de nombreux nutriments et minéraux dans le sol, mais ceux dont on parle le plus souvent sont les nutriments primaires, l'azote (N), le phosphore (P) et le potassium (K) = (NPK), dont vous verrez les ratios dans cette commande sur les sacs de terre et d'engrais au magasin (par exemple, si vous voyez 5-5-5 sur le côté de votre sac de compost, ces chiffres sont les pourcentages de chaque nutriment. Une valeur NPK de 5-5-5 signifie que le l'engrais contient 5 % d'azote, 5 % de phosphore et 5 % de potassium.)
Plus la densité nutritionnelle de votre nourriture est élevée, plus elle sera sucrée et savoureuse ! C'est l'une des raisons pour lesquelles il est si facile de dire si vous mangez une carotte ou une tomate du jardin ou une carotte ou une tomate d'épicerie.
Il est bon de se rappeler que vous nourrissez votre sol, pas vos plantes . Vos plantes puiseront dans le sol ce dont elles ont besoin, quand elles en auront besoin. Lorsque vous effectuez un test de sol, si vos résultats montrent que votre sol est pauvre en phosphore, vous ajouterez un engrais plus riche en phosphore. Si vos résultats indiquent un manque d'azote, vous devez ajouter plus d'azote. Chaque légume a besoin de ses propres niveaux spécifiques de NPK, mais nous devons être sûrs qu'ils prendront ce dont ils ont besoin en cas de besoin. Tant qu'il y a des niveaux adéquats de NPK dans votre sol, tout devrait bien se passer. Vous pouvez acheter des kits d'analyse de sol pour la maison qui testent les nutriments primaires et le pH dans la plupart des centres de jardinage.
En ce qui concerne le pH de votre sol, il est important de comprendre ce qui se passe car le pH peut affecter les nutriments qui seront disponibles pour vos plantes.
La densité de votre sol affectera le drainage et la rétention d'eau. Un sol argileux lourd est souvent trop compact pour les racines délicates de plusieurs plantes, et un sol sableux sera si meuble qu'il ne retiendra pas très bien l'humidité. La couche arable, les 2 à 8 pouces supérieurs du sol, contient la plus forte concentration de matière organique et de nutriments et est une consistance souhaitable pour la base de votre lit surélevé.
Lisez la prochaine partie II de ce billet de blog pour savoir comment calculer la quantité de terre à mettre dans votre lit surélevé, et quelques ratios terre végétale/compost/tourbe utiles à prendre en compte ! Que mettez-vous dans votre platebande surélevée ou vos pots de culture ?? Faites-nous savoir dans les commentaires ci-dessous!
]]>Travailler dans l'agriculture présente de nombreux défis et de nombreuses récompenses. Il y a toujours un équilibre à atteindre et un besoin de flexibilité, d'adaptabilité, d'ingéniosité et de capacité à trouver des solutions lorsque des problèmes surviennent. Alors que l'incertitude climatique devient de plus en plus présente, l'équilibre des systèmes pérennes et annuels de production d'aliments, de carburant et de fibres, la régénération des terres et l'amélioration de la biodiversité deviennent plus critiques. Alors que nous sommes confrontés à des sécheresses, des inondations, des tempêtes, des incendies, des perturbations des populations de pollinisateurs, etc., l'optimisation de la diversité dans nos jardins et nos systèmes de gestion des terres signifie que nous avons de nombreux œufs dans de nombreux paniers, ce qui conduira à une plus grande résilience.
Les outils de conception dans les domaines de la permaculture et de l'agroforesterie sont très utiles et fascinants à explorer, car ils offrent des opportunités pour que la complexité de l'esprit humain se fonde dans la complexité des écosystèmes naturels. Ce ne sont pas de nouveaux systèmes, car les intendants autochtones du monde entier créent, améliorent et utilisent ces méthodes de production d'aliments, de carburant et de fibres depuis des milliers d'années, tout en maintenant la biodiversité de leurs écologies profondes respectives.
Cependant, pour beaucoup d'entre nous, en particulier ceux d'entre nous qui vivent dans des centres urbains, nous n'avons que peu d'espace pour travailler et comptons souvent sur des parcelles dans des jardins communautaires ou sur une petite superficie d'espaces verts de balcon. Lorsque nous sommes limités dans notre espace, nous pouvons être réfléchis et fonctionnels dans notre réflexion sur ce qu'il faut planter. Oui, nous pourrions utiliser notre espace pour cultiver 10 variétés de tomates funky, ou six types de laitue ancestrale - ou nous pouvons commencer à planifier et à planter en fonction des idées de culture de cultures de base (c'est-à-dire denses en calories, bonne capacité de stockage, choses que nous manger/utiliser quotidiennement), des cultures riches en nutriments (c'est-à-dire des aliments médicinaux puissants, des légumes verts qui se congèlent bien pour l'hiver, etc.) et ces cultures amusantes aussi (si nous avons de la place) !
La ferme de conception de systèmes entiers dans le Vermont est un exemple impressionnant d'une ferme de production d'aliments, de carburant et de fibres qui « identifie, conçoit, développe et gère des habitats humains résilients qui produisent une abondance pérenne et une valeur durable ». Les intendants des terres là-bas "conçoivent des systèmes de paysage et d'infrastructure qui deviennent adaptatifs, résilients et relativement sûrs dans un avenir d'instabilité climatique". Ils ont pour objectif "d'aider les gens à investir des ressources aujourd'hui pour construire l'abondance et la beauté, générer une stabilité terrestre, et réduire leur vulnérabilité à l'avenir. Du livre écrit par ces agriculteurs, The Resilient Farm & Homestead , de Ben Falk, vient le concept de cette conception de jardin actuelle illustrée ci-dessus.
Comme mentionné, les cultures choisies pour ce plan sont des cultures de base suggérées, des cultures nutritives et des cultures ludiques, et celles-ci sont utilisées sur leur ferme, mélangées à la production de fruits et de noix vivaces, ainsi qu'à la culture de champignons et de riz et aux animaux de pâturage. Nous sommes allés un peu plus loin et avons conçu le jardin en pensant aux compagnons, qui sont la raison des grappes étiquetées de 1 à 6 sur l'image. Ces cultures poussent bien ensemble. Notez que ce jardin n'est en aucun cas à l'échelle et que l'espacement des plantes et les besoins de treillis ne sont pas intégrés dans cette conception. Ce plan de jardin a été conçu davantage pour démontrer un jardin soigneusement planifié en termes de sélection des cultures et de plantation d'accompagnement.
Groupes 1 à 6 :
Profitez-en et n'hésitez pas à nous dire ce que vous en pensez dans les commentaires ci-dessous !
]]>Il s'agit d'un plan de jardin simple (lit 4x8') idéal pour les jardiniers débutants. Sont inclus les légumes annuels, ainsi que les herbes , les fleurs sauvages annuelles et indigènes qui attirent les insectes bénéfiques. Consultez notre article de blog sur la plantation d'accompagnement pour en savoir plus sur l'incorporation de fleurs sauvages et d'herbes spécifiques dans votre jardin spécifiquement pour dissuader et repousser les insectes nuisibles, tout en attirant les "bons gars".
Ce jardin a été conçu pour laisser un espace suffisant entre toutes les cultures afin de favoriser une bonne circulation de l'air (ce qui diminue les risques de maladie), de permettre aux cultures de grossir et de permettre au jardinier de voir ce qui se passe avec chaque plante. Permettre à vos cultures d'avoir suffisamment d'espace pendant leur croissance est important pour les nouveaux jardiniers afin que vous puissiez donner un sens à ce qui se passe et comprendre le comportement de chaque culture. Il est très facile de planter des choses trop densément au début avec votre nouvel enthousiasme pour le jardin, pour constater que rapidement vos cultures s'emmêlent et vous vous retrouvez dans une situation où vous ne savez peut-être pas ce qui est quoi et êtes incapable d'identifier tout problèmes si des ravageurs, des maladies ou d'autres problèmes surviennent. Lors de la conception de votre jardin, assurez-vous de rechercher l'espace dont chaque culture a besoin. Consultez quelques ressources pour vous assurer d'obtenir des informations cohérentes.
Quelques notes sur cette conception de jardin et des conseils pour des récoltes productives :
La planification et la conception de votre jardin à l'avance sont amusantes et mèneront à un grand succès car vous saurez combien de graines commencer / de semis acheter et de quelles fournitures et matériaux vous aurez besoin tout au long de la saison !
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Le processus est très simple:
1) Procurez-vous des bulbes de tulipes, il nous reste quelques packs de mélange premium de nos amis de Roam Flora (Ottawa). Pour vérifier la qualité des bulbes, assurez-vous qu'ils sont fermes et exempts de pourriture et de points mous.
2) Placez vos bulbes dans un récipient réutilisable ou un sac en plastique et placez-les dans un endroit frais et sombre (2-7C) pendant 12-16 semaines. Le bac à légumes de votre réfrigérateur est un endroit idéal, dans un garage non chauffé ou même dans un endroit sûr à l'extérieur (où ils devront être mouillés et les bestioles ne pourront pas les manger).
3) Choisissez un pot d'intérieur avec un bon drainage et remplissez de terre jusqu'à 3-4 pouces sous le bord du pot. Placez vos bulbes sur le sol avec le côté pointu vers le haut et remplissez-les de terre en vous assurant que le haut des bulbes traverse toujours le sol.
4) Gardez votre pot dans un endroit frais et sombre (un endroit au sous-sol ou dans un garage) et arrosez légèrement une fois par semaine. Une fois les feuilles apparues, déplacez votre pot dans un endroit avec une lumière directe et profitez des fleurs !